Порака за лидерство во областа

Господовиот бесконечен досег

Ве повикувам да ја документирате раката на Господ во вашиот живот, почнувајќи ретроспективно колку што можете да се сетите

Господовиот бесконечен досег
Старешина Марк Г. Стјуарт, Обединето Кралство
Старешина Марк Г. Стјуарт, Обединето Кралство Седумдесеттe на областа,Европа Северна Oобласт

Значаен момент во моето лично патување до Исус Христос може да се проследи со поканата дадена од претседателот Хенри Б Ајринг (1), каде што тој ја покани публиката да дејствува.

Тој рече: „Те благословувам дека секој ден, ако бараш во молитва да ти се покаже каде Божјата рака се вмешала во твојот живот тој ден, те благословувам дека ќе го видиш тоа, ќе ти се покаже и ќе видиш дека Тој те води, води и крева, и дека те познава“.

Оваа покана: „свесно да ја документираме раката на Господ во нашите животи секој ден“ ми одекна.

p3

Ја прифатив поканата и купив нова пастелно сина тетратка која ќе стане скапоцен личен запис, овековечувајќи ги моментите кога ја видов раката на Господ во мојот живот. Не знаев колку клучна ќе се покаже оваа мала сина пастелна бележница во моето континуирано патување да го барам Исус Христос.

Во сеќавањето на времињата кога ја признав раката на Господ во мојот живот, се потсетив на времето кога имав единаесет години. Имав несреќа што ми ја дупна слезината. За тоа беше потребна хоспитализација и, пред операцијата, останување без храна и пијалок за она што изгледаше како цела вечност. Особено се сеќавам дека бев во голема просторија, се чувствував ранливо и сам во раните утрински часови. Тивко се молев за помош да си ја олеснам вознемиреноста и непријатноста. За многу краток период дојде медицинска сестра и ми понуди коцка мраз завиткана во памучен завој за да цицам. Олеснувањето и освежувањето се чувствуваа како луксузна гозба. Сепак, уште поважно, ја препознав и ја признав раката на Господ.

p4

Еден стих од Псалмите се исполни во тој болнички кревет. Таа ноќ „Го барав Господа, и тој ми одговори и ме избави од моите стравови“. (2) Иако ова може да изгледа тривијално, мојот обид да прашам и да покажам вера беше одговорен. И јас не само што почувствував физичко олеснување, чувствував дека ТОЈ ме познава.

Без да го пренесам секое искуство што сум го документирал во мојата пастелно сина бележница, се појави конзистентна шема. Додека барам, верувајќи дека ќе добијам, (3) и ќе го признаам, мојот однос со Него се зајакнува. Овој модел ме води и продолжува да ме води низ болести, испитувања, очај и болка.

p5

Темата за FSY за 2022 година (4) совршено ја опишува оваа шема. Мојата сопруга Аилса и јас имавме привилегија да бидеме дел од сесијата на ФСЈ во Манчестер во Шкотска во 2022 година. Бевме сведоци на овој образец како се појавува во животите на многу учесници. Една млада жена и донесе многу тешки прашања на ФСЈ, без очекување дека сите ќе бидат одговорени. Таа со радосни солзи раскажуваше дека за време на овој настан фокусиран на Христос, секое нејзино прашање било одговорено. Таа знаеше дека Тој ја познава. Оваа млада жена неодамна беше повикана да му служи во мисијата во Франкфурт Германија.

Апостол Петар нѐ покани: „бидете подготвени секогаш да одговарате на секој што ќе ве праша за причината за надежта што е во вас“ (5).

p5

Ве повикувам да ја документирате раката на Господ во вашиот живот, почнувајќи ретроспективно колку што можете да се сетите. Продолжете секојдневно да го препознавате, признавате и да го примате досегот на господарот на исцелувањето, светлата и утринска ѕвезда, Оној што е во сè, над сè, преку сè и околу сè. (6)

Го сакам, го обожавам, зависам од Него, затоа што можам да се сетам многу пати кога сум имал лична потврда дека ме познава и ме сака.

Во името на Исус Христос, Амин


Белешки:

1. A steady, upward course - Henry B Eyring, BYU Idaho Devotional September 2001

2. Псалм 34:4

3. Матеј 21:22

4. Изреки 3:5-6

5. 1. Петрово 3:15

6. Колосјаните 1:17