Антакија, Хатај Провинција

Епископ Вадел Посетува Области Погодени од Земјотрес во Турција

Црквата обезбедува дополнителна помош во регионот

Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни ги зголемува хуманитарните напори во Турција и Сирија додека регионот продолжува да закрепнува од Февруарските потресувачки земјотреси.

„Додека возевме низ градот Антакаја, јас бев зачуден од нивото на урнатини.   Јас сум видел такво нешто само на слики од градови бомбардирани за време на втората светска војна. Беше жално,“ кажа В. Кристофер Вадел од Претседавачката Епископија, кој неодамна се врати од дводневна посета во Турција.

Епископ В. Кристофер Вадел со неговата жена, Керол, и со Власта за Менаџирање на Катастрофи и Итни Случаи (ВМКИ) од Турскиот тим во Турција, Мај, 2023.
Епископ В. Кристофер Вадел со неговата жена, Керол, и со Власта за Менаџирање на Катастрофи и Итни Случаи (ВМКИ) од Турскиот тим во Турција, Мај, 2023.

„За сите намери и цели, градот од 400000 луѓе повеќе не постои,“ Епископ Вадел кажа. „Најмногу од куќите и фабрики се распаднале. Тие домови и згради кои сè уште стојат треба да се демолирани.“

Антакија е главен град на Хатај Провинција во јужниот дел на земјата близу Сириската граница.  Градот исто така изгубил многу од инфраструктурата, вклучувајќи вода, моќ и канализациски поврзувања.

Срушени згради во Турција после земјотреси во Мај 2023.
Срушени згради во Турција после земјотреси во Мај 2023.

После средбите со Црковните службеници од Европа и Африка, Епископ Вадел патуваше до Средниот Исток со неговата жена, Керол, и други претставници од Црквата.  Тие беа во Турција на 10 Мај и 11, 2023 да прегледаме резултати од хуманитарна помош обезбедена преку Црквата после потресувачките земјотреси и да се сретнеме со Турски службеници во врска со дополнителна поддршка.

Додека тој беше во земјата, се сретна со Др. Селами Килич, Генерален Директор за ЕУ и Надворешни Работи во Турското Министерство за Здравје, и Власт за Менаџирање на Катастрофи и Итни Случаи (ВМКИ) на Турција, со штаб во Анкара.  Д-р Килич изрази големо ценење за Црковната помош и коментираше дека Црквата беше една од најефикасните организации при одговорот за земјотресите, правејќи тоа што велат дека ќе направат.

Привремено сместување за раселените семејства во Турција, Мај, 2023.
Привремено сместување за раселените семејства во Турција, Мај, 2023.

„Бурхан Аслан и Налан Ајдин се заблагодарија на Црквата за извонредните донации и помош обезбедена преку (ВМКИ),“ Епископ Вадел кажа.  „Големината на помошта беше исто така многу ценета.“

Црквата на Исус Христос брзо одговори и работеше со голем број на здруженија за помош во зоната за земјотреси откако се случи катастрофата.

Епископ В. Кристофер Вадел посетува со претставници од Турмакс, снабдувач на мобилна клиника, Мај, 2023.  Црквата обезбедува пет мобилни клиники на регионот.
Епископ В. Кристофер Вадел посетува со претставници од Турмакс, снабдувач на мобилна клиника, Мај, 2023. Црквата обезбедува пет мобилни клиники на регионот.

За време на неговата посета во Турција, Старешина Вадел исто замина да види одредено привремено сместување вклучувајќи камп од шатор, и камп од контејнер, и мобилна медицинска клиника во Пајас и мобилна клиничка фабрика.

За време на неговата посета, Старешина Вадел потпиша писмо за донации да обезбеди 500 контејнери за сместување за изгубени луѓе. Контејнерите беа опремени со тоалет и туш и ги обезбедуваат семејствата со повеќе приватност отколку шатори. Тие кои престојуваат во шатори мора да користат тоалети на зедница и тушеви.

Срушени згради во Турција после земјотреси во Мај, 2023.
Срушени згради во Турција после земјотреси во Мај, 2023.

Црквата исто така обезбедува мобилни медицински клиники за регионот.  Три клиники се оперативни, а четвртата ќе биде наскоро доставена.  Старешина Вадел исто така дозна за една петта локација каде што мобилна медицинска клиника е потребна, и тоа беше одобрено при неговото враќање дома.  Тоа ќе биде во град наречен Огузели каде што популацијата се издигнала на 70000 од 10000 како што преживеаните се преселуваат таму барајќи засолниште.

Во прилог на тоа, Црквата ќе помогне да се финансираат поправки на болница во Газиантеп која беше оштетена во потресите.