Barcelona, ​​Spain

Announcement Location of Barcelona Temple in Spain

It will be the second home of God in Spain

Првото Претседателство на Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните дни ја објави локацијата на Храмот  Барселона во Шпанија.

Карта што ја покажува локацијата на Храмот Барселона во Шпанија.
Карта што ја покажува локацијата на Храмот Барселона во Шпанија.

Овој храм ќе биде изграден на пресекот на Авингуда де ла Виа Аугуста и Авингуда де ла Клота, Сант Кугат дел Ваљес, Барселона, Шпанија. Плановите предвидуваат двокатен храм од приближно 27.500 квадратни метри. Помошна зграда  од приближно 13.600 квадратни метри, со куќа за патрони, центар за пристинување и дистрибутивен центар, исто така, ќе биде изградена на локација од 5,4 хектари. Претседателот на Црквата Расел М. Нелсон прв го најави Храмот Барселона во Шпанија во април 2022 година. Ова ќе биде втор храм во земјата. Храмот Мадрид во Шпанија беше посветен во 1999 година. Шпанија е дом на повеќе од 61.000 Светци од Подоцнежните дни во преку 130 конгрегации/собранија. Мелитон Гонзалес Трехо, офицер во шпанската армија кој ја посети Јута во 1874 година, одигра суштинска улога во преводот на Книгата на Мормон на шпански откако се приклучи во Црквата. Првите Светци од Подоцнежните дни во Шпанија беа крстени во текот на 1950-тите и 1960-тите.

Деталните проектни планови на овој храм сè уште се во изработка. Дополнителни информации, вклучително и приказни за надворешноста, ќе бидат објавени подоцна. Во иднина ќе биде објавен датумот за отпочнување.

Водачите на проектот наскоро ќе почнат да работат со градските власти на прелиминарните планови за овој храм, а во наредните месеци ќе почнат да поднесуваат јавни документи.

Светците од Подоцнежните дни ги сметаат храмовите за Господовиот дом и за најсветите места за обожавање на земјата. Храмовите се разликуваат од просториите за средби на Црквата (капели). Сите се добредојдени да присуствуваат на неделните богослужби и други активности во текот на неделата во локалните простории за средби. Примарната цел на храмовите е за верните членови на Црквата на Исус Христос да учествуваат во свети церемонии, како што се бракови, кои ги обединуваат семејствата засекогаш, и крштевања во име на починатите предци кои немале можност да се крстат додека живееле.