Франкфурт, Германија

Новите Водачи на Мисија ги почнуваат своите задачи ширум Европа

Првото Претседателство на Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни повика нови претседатели и придружници на мисијата за 14 мисии во Европа. Новите водечки парови ја започнаа својата три годишна служба на 1 јули. Нивните имиња, задачи и кратки биографии се наведени подолу.

Северно Јадранска Мисија

Брајан Е. Кордеј и Анџелика Кордеј, водачи на мисијата Северен Јадран.
Брајан Е. Кордеј и Анџелика Кордеј, водачи на мисијата Северен Јадран.

Брајан Е. Кордеј, 51 и Анѓелика Кордеј, четири деца, Франкфурт (англиски говорен) втор оддел , Кол Франкфурт, Германија: Северно Јадранска Мисија, наследници на Претседателот Кевин С. Филд и Сестра Дајана М. Филд. Брат Кордеј е учител во Неделна Школа и поранешен претседател на кол, висок советник, епископ, советник во претседавачката епископија, водач на мисија за оддел, наставник на семинарија, храмски обреден работник и мисионер во Австриската Мисија во Виена. Тој е роден во Гејтсвил, Тексас во семејството на Ален Л. Кордеј Пом. и Катерина Елизабет Кордеј.

Сестра Кордеј е учителка во Неделна Школа и поранешен Претседател на Млади Жени за кол, Претседател на Основно за кол, секретар на Здружение за Помош на кол, Претседател на Основно за оддел, храмски обреден работник и мисионер во Германската Мисија во Хамбург. Таа е родена во Минхен, Германија во семејството на Јохан Фридрих Лор и Габриела Марија Лор.

Мисија воТирана, Албанија

Михаил Аурас и Јоана Аурас, водачи на мисиjата во Тирана, Албанија.
Михаил Аурас и Јоана Аурас, водачи на мисиjата во Тирана, Албанија.

Михаил Аурас, 48 и Јохана Аурас, шест деца, оддел Ландшут, кол Минхен, Германија: Мисија во Тирана, Албанија, наследници на Пол Р. Бурдон и Сестра Елси Керол Бурдон. Брат Аурас е претседател на кворумот старешини и поранешен претседател на кол, советник во Претседателството на Млади Мажи, претседател на гранка, советник во претседателство на гранка, учител во Неделна Школа, наставник во семинарија, водач на мисија на оддел, храмски обреден работник и директор на сесија на конференцијата FSY. Тој е роден во Ерлаген Германија, во семејството на Питер Аурас и Елвира Аурас.

Јоана Аурас е претседател на Млади Жени на оддел и поранешен советник во претседателството на Млади Жени, претседател на Основно за оддел, претседател на Млади Жени за оддел, претседател на Здружение за Помош за гранка, советник во претседателство на Основно за оддел, советник во претседателство на Млади Жени за оддел, советник во претседателство на Здружение за Помош за гранка, водач на активности за Основно, наставник на семинарија и директор на сесија на конференцијата FSY. Родена е во Ландшут, Германија, во семејството на Фридрих Рајзингер и Анѓелика Рајзингер.

Алпска Германско говорна Мисија

Мартин В. Бејтс и Дона Бејтс, Водачи на Алпските Германско-говорната мисија.
Мартин В. Бејтс и Дона Бејтс, Водачи на Алпските Германско-говорната мисија.

Мартин В. Бејтс, 55 и Дона Бејтс, осум деца, Оддел Јејл, Кол Бонвил Солт Лејк: Алпска мисија во германско говорно подрачје, наследници на Претседателот Скот М. Наатјес и Сестра Џоди Т. Наатјес. Брат Бејтс е предавач во кворумот старешини и водач на мисија на оддел и поранешен епископ, претседател на кворумот старешини, претседател на Млади Мажи за оддел, претседател на Неделна Школа, учител во Основно, извидник и мисионер во Мисијата во Франкфурт, Германија. Тој е роден во Солт Лејк Сити во семејството на Даглас Фетцер Бејтс и Ева Марија Винтер Бејтс.

Сестра Бејтс е учител во Здружение за Помош и мисионер на оддел и поранешен советник во претседателството на Млади Жени за кол, претседател на Млади Жени за оддел, претседател на Основно за оддел, учител во Неделна Школа, 11 годишен водач на извидници и водач на музика за Основно. Родена е во Делс, Орегон во семејството на Далас Џорџ Грахам и Шерон Лин Грахам.

БУГАРИЈА/ГРЦИЈА МИСИЈА

Дејвид А. Нелсон и Емили Вуд Нелсон, водачи на Мисијата Бугарија/ Грција.
Дејвид А. Нелсон и Емили Вуд Нелсон, водачи на Мисијата Бугарија/ Грција.

Дејвид А. Нелсон, 54 и Емили Вуд Нелсон, четири деца, Слејт Кањон 10-ти оддел, Кол Прово Јута: Мисија Бугарија/Грција, наследници на Самуел М/Т. Коивисто и Сестра Ана-Марија Коивисто. Брат Нелсон служеше како висок советник, претседател на Млади Мажи за кол, епископ, претседател на кворумот старешини, претседател на Неделна Школа за оддел, извршен секретар на оддел, водач на извидници и мисионер во Грција во Австриската Источна Мисија во Виена. Тој е роден во Покатело, Ајдахо во семејството на Ален Нелсон и Рита Рај Еванс Нелсон.

Сестра Нелсон е поранешен советник во претседателството на Здружение за Помош за оддел, советник на Млади Жени за оддел, советник во Првото Претседателство на Оддел, сочувствителен координатор за службата Здружение за Помош за оддел, учител на Здружение за Помош, водач на Денови за Активности, учител во Основно и мисионер на оддел. Таа е родена во Солт Лејк Сити во семејството на Волтер Рекс Вуд и Карен Едвардс Вуд.

Мисија Париз Франција

Рајан Р. Мунс и Хетер А. Мунс, водачи на мисијата во Париз, Франција.
Рајан Р. Мунс и Хетер А. Мунс, водачи на мисијата во Париз, Франција.

Рајан Р. Мунс, 49 и Хетер А. Мунс, шест деца,  оддел Наркоси, кол Сент Клауд, Флорида: Мисија во Париз, Франција, наследници Претседател С. Мајкл Хансен и сестра Џени Хансен. Брат Мунс е советник во претседателството на мисија и поранешен претседател на кол, висок советник, советник во претседавачка епископија, претседател на кворумот старешини, претседател на Млади Мажи за оддел и мисионер во Мисијата во Женева, Швајцарија. Тој е роден во Винтер Парк, Флорида во семејството на Рајнер Фарел Мунс и Април Џо Касел Мунс.

Сестра Мунс е советник во првото претседателство на Млади Жени на оддел и поранешен советник во претседателството на Основно за кол, советник во претседателство на Здружение за Помош на оддел, советник во претседателство за Основно, водач на музика за Основно, учителка во Основно и водач на градинка. Таа е родена во Прово, Јута во семејството на Пол Флак Хинц и Патриша Ен Портер Хинц.

Мисија во Франкфурт, Германија

Даглас П. Кропер и Лин Г. Кропер, водачи на мисијата Франкфурт, Германија.
Даглас П. Кропер и Лин Г. Кропер, водачи на мисијата Франкфурт, Германија.

Даглас П. Кропер, 63 и Лин Г. Кропер, четири деца, Оддел Ривер Бенд, Кол Девенпорт Ајова: Мисијата во Франкфурт, Германија наследници на Претседател Дан Ј. Хамон и Сестра Деби Ј. Хамон. Брат Кропер е учител по евангелска доктрина и поранешен претседател на кол, висок советник, извршен секретар на кол, епископ, советник во претседателството на епископии, претседател на Млади Мажи за оддел и мисионер во Мисијата во Хамбург, Германија. Роден е во Солт Лејк Сити во семејството на Пол Кент Кропер и Деон Е Кропер.

Сестра Кропер е професор на институтот и консултант за храм и семејна историја на оддел и поранешен претседател на Млади Жени на оддел, претседател на Основно за оддел, советник во претседателството на Млади Жени за оддел, директор на кампот Млади Жени за оддел, наставник во семинарија и регионален директор за Односи со Јавност. Родена е во Солт Лејк Сити во семејството на Лојд Алфред Гортон и Милдред Џоан Гортон.

Мисија во Будимпешта, Унгарија

Чет Џ. Вол и Кристи Вол, водачи на мисијата Будимпешта, Унгарија.
Чет Џ. Вол и Кристи Вол, водачи на мисијата Будимпешта, Унгарија.

Чет Џ. Вол, 46 и Кристи Вол, четири деца, оддел Стоун Клиф, кол Боулдер Риџ Сент Џорџ, Јута. Мисија во Будимпешта Унгарија, наследници на Претседател Џастин С. Рукер и сестра Лори Рукер. Брат Вол е поранешен советник во претседателство на кол, службеник во колот, епископ, претседател на кворумот старешини, Претседател на Млади Мажи за оддел, советник во претседателството на Млади Мажи за оддел, советник за Млади Мажи, учител во Неделна Школа и мисионер во Мисија Будимпешта, Унгарија. Роден е во Муреј, Јута во семејството на Џејмс Клер Вол и Џоан Клег Вол.

Сестра Вол е поранешен претседател на Основно за кол, претседател на Млади Жени за оддел, претседател на Основно за оддел, учител во Здружение на Жени и водач на Млади Извидници. Родена е во Портланд, Орегон во семејството на Бен Вејн Гарднер и Кети Бисон Гарднер.

Мисија во Варшава, Полска

Грегори Д. Рони и Кристина Рони, водачи на Мисијата Варшава, Полска.
Грегори Д. Рони и Кристина Рони, водачи на Мисијата Варшава, Полска.

Грегори Д. Рони, 48 и Кристин Рони, четири деца, оддел Тол Седрас, кол Гејнсвил, Вирџинија: Мисија во Варшава, Полска, наследници на Претседател Девид Л. Чендлер и Сестра Стејси А. Чендлер. Брат Рони е поранешен советник на претседателство на кол, директор на конференција за млади на кол, епископ, претседател на гранка, претседател на кворумот старешини, претседател на Млади Мажи за оддел, наставник во семинарија и мисионер во Мисијата во Варшава, Полска. Израснат е во Њупорт Бич, Калифорнија, од неговите родители Арден Енсли Рони и Каролин Бетерс Рони.

Сестра Рони е советник за Млади Жени и поранешен претседател на конференција за млади за кол, асистент на директорот на кампот за Млади Жени на оддел, учител во Здружение на Жени, учител на Евангелски Приципи, учител во Неделно Училиште, учител во Основно, водач на градинка, раководител на музика за оддел и водач на Денови на Активности. Беше израсната во мисијата во Виехо, Калифорнија од нејзините родители Џон Сиверт Холмгрен и Мики Бурден Холмгрен

Мисија во Букурешт, Романија (нова)

Џефри Р. Фаулер и Росана С. Фаулер, водачи на мисијата Букурешт, Романија.
Џефри Р. Фаулер и Росана С. Фаулер, водачи на мисијата Букурешт, Романија.

Џефри Р. Фаулер, 47 и Росана С. Фаулер, пет деца, 1-рв оддел Оукли, Кол Антиохија, Калифорнија: новата Мисија во Букурешт Романија. Брат Фаулер е советник во претседателствотот на кол и поранешен висок советник, епископ, советник во претседвачката епископија, учител на млади извидници и мисионер во Мисијата во Букурешт, Романија. Роден е во Сиетл, Вашингтон во семејството на Денис Ли Фаулер и Кетрин Ан Фаулер.

Сестра Фаулер е советник во претседателството на Основно за оддел и храмски обреден работник и поранешен претседател на Основно за оддел, советник во претседателството на Млади Мажи за оддел, советник за Млади Жени, пијанист за Основно, водач на Денови на Активности и наставник во семинарија. Родена е во Харбур Сити, Калифорнија во семејството на Вилијам Роберт Кросдејл Пос. и Воглинд Кристин Кросдејл.

Мисија во Барселона, Шпанија

Франк Хекман и Марија Хекман, водачи на Мисијата Барселона, Шпанија.
Франк Хекман и Марија Хекман, водачи на Мисијата Барселона, Шпанија.

Франк Хекман, 64 и Марија Хекман, седум деца, Хајделберг втор оддел (шпански говорен јазик), кол Хајделберг, Германија: Мисија во Барселона, Шпанија, наследници на Претседателот Хуан Пабло Вилар и Сестра Карола Вилар. Брат Хекман е советник во претседателството на мисија и поранешен висок советник, директор за односи со јавност, советник во претседателството Млади Мажи за кол, претседател на гранка, советник во претседавачката епископија, водач на мисија за оддел, професор на институт, наставник во семинарија, храмски обреден работник и мисионер во Мисијата Цирих, Швајцарија. Роден е во Хајделберг, Германија во семејството на Фридрих Хекман и Рут Хекман.

Сестра Хекман е претседател на Здружение на жени за оддел и поранешен советник во претседателството на основно за кол, експерт за односи со јавност, професор во институт, наставник во семинарија, мисионер на оддел, храмски обреден работник и мисионер во Мисијата Барселона во Шпанија. Родена е во Кардиз, Шпанија во семејството на Марин Миранда и Кристобалина Арагон Санчез.

Балтичка Мисија

Анти Макслахти-Толстошеев и Скаиште Максалхти-Толстошеева, водачи на Балтичката Мисија.
Анти Макслахти-Толстошеев и Скаиште Максалхти-Толстошеева, водачи на Балтичката Мисија.

Анти Макслахти-Толстошеев, 46 и Скаиште Максалхти-Толстошеева, три деца, Шјаулјај гранка, Округ Вилнус, Литванија Мисија Балтик, наследници на Претседателот Рој Б. Хаф и Сестра Џина Хејворд Хаф. Брат Макслахти-Толстошеев е советник на претседателот на округ, претседател на гранка и консултант за храм и семејна историја, поранешен советник за млади самохрани лица за округ, советник на претседателство на гранка, службеник на гранка и мисионер во Мисијата Москва, Русија. Роден е во Сент Петерсбург, Русија во семејството на Јури и Ирина.

Сестра Максалхти-Толстошеева е директор за односи со јавност и претседател на Здружение за Помош за гранка, претседател на Млади Жени за гранка и претседател на Основно за гранка. Родена е во Шјаулјај, Литванија во семејството на Вирџинијус и Ирена

Мисија Праја, Зелнортски Острови

Скот Р. Лабрум и Минди Лабрум, водачи на мисијата Праја, Зеленор'тски Острови.
Скот Р. Лабрум и Минди Лабрум, водачи на мисијата Праја, Зеленор'тски Острови.

Скот Р. Лабрум, 56 и Минди Лабрум, четири деца, оддел Кесл дејл, кол Кесл Дејл, Јута. Мисијата на Праја, Зелнортски Острови наследници на Претседателот Дејвид Џ. Вундерли и Сестра Дајана Вундерли. Брат Лабрум е поранешен советник во претседателството на кол, извршен секретар на кол, претседател на Млади Мажи за кол, епископ, советник во претседавачката епископија, учител на млади извидници, водач на мисија за оддел и мисионер во Мисијата Бразилија, Бразил. Роден е во Муреј, Јута во семејството на Рос Николс Лабрум и Линда Едмундс Лабрум.

Сестра Минди Лабрум е советник за Млади Жени и преставник на За Силата на Младите и поранешен директор на камп на Млади Жени за кол, претседател на Млади Жени за оддел, советник во претседателството на Млади Жени за оддел, советник во престседателството на Основно за оддел, учител на Евангелска Доктрина и мисионер на оддел. Родена е во Грејнџерм Јута, во семејството на Тед Р. Андерсен и Ширли Ен Андерсен.

Мисија во Хелсинки, Финска

Јуха Летинен и Ула Летинен, водачи на мисијата Хелсинки, Финска.
Јуха Летинен и Ула Летинен, водачи на мисијата Хелсинки, Финска.

Јуха Летинен, 68, Ула Летинен, четири деца, втор оддел Хелсинки, кол Хелсинки, Финска: Мисија Хелсинки Финска, наследници на Претседателот Вил Кервинен и сестра Лена Кервинен. Брат Летинен е советник во претседателството на мисија и поранешен советник во претседателството на кол, претседател на Млади Мажи за кол, епископ, советник во претседавачката епископија, водач на групата високи свештеници, експерт на црковната мисионерска служба и мисионер во Мисијата Хелсинки, Финска. Роден е во Иматра, Финска, во семејството на Еко Мауно Летинен и Кристи Марјата Летинен.

Сестра Летинен е советник во претседателството Здржение за Помош на оддел, историчар за оддел и поранешен советник во претседателството на Основно за кол, претседател на Здружение за Помош за оддел, советник во претседателството Млади Жени за оддел, експерт за црковна мисионерска служба и учител за Евангелска Доктрина. Родена е во Турку, Финска во семејството на Хејки Уситало и Лиза Уситало.

Мисија во Стокхолм, Шведска

Џ. Грегори Лејк и Лиса Саундерс Лејк, водачи на мисијата Стокхолм, Шведска.
Џ. Грегори Лејк и Лиса Саундерс Лејк, водачи на мисијата Стокхолм, Шведска.

Џ. Грегори Лејк, 61 и Лиса Саундерс Лејк, четири деца, Констелациски оддел, кол Хајленд Вест, Гилберт Аризона: Мисија во Стокхолм, Шведска, наследници на Претседателот Роберт Л. Дејвис и Сестра Тифани Л. Дејвис. Брат и сестра Лејк се поранешни постари мисионери во Мисијата во Стокхолм, Шведска. Тој е поранешен епископ, епископ за YSA (Млади Самохрани Возрасни Лица), советник во претседавачката епископија, висок советник, претседател на Млади Мажи за оддел, водач на мисија за оддел, учител во Неделна Школа, професор во институтот, храмски обреден работник и мисионер во Мисијата во Стокхолм, Шведска. Роден е во Солт Лејк Сити во семејството на Џек Смит Лејк и Мари Барлоу Лејк.

Сестра Лејк е советник во претседателството на Здружение за Помош и поранешен советник во претседателството на Млади Жени за кол, советник во претседателството на Основно за кол, претседател на Млади Жени за оддел, претседател на Основно за оддел, советник во претседателство на Здружение за Помош за оддел, советник во претседателството на Млади жени за оддел, советник во претседателството на Основно за оддел, советник за Млади Жени, водач на млади извидници и храмски обреден работник. Родена е во Логан, Јута во семејството на Рид В. Сандерс и Барбара кук Сандерс.