Црна Гора 

Новороденчињата добиваат специјализирана помош во Црна Гора. 

Повеќе од 65 сестри и доктори за мајчинство и новородени во Балканската нација Црна Гора се подобро опремени да се грижат за новородени после две недели, конференција која е бесплатна спонзорирана од Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни и презентирана од волонтерски тим на медицински специјалисти. Учесниците се сега тренирани да овозможат поефективна грижа за новородени и да препознаат и трерираат бебиња со проблеми за дишење, единствена најголема причина за смртност кај новороденчиња во светот. 

 Во исто време тој персонал во доилиште за новородени во болница беа тренирани за специјализирана опрема при респираторен немир, млада мајка во одделот за породување се пораѓаше со близнаци со тие исти симптоми. 

 Ден Вудленд, тренерот терапист за дишењес на тимот, не го беше очекувал тој итен случај, но под негово водство и насока главната сестра и колега во доилиштето брзо ја поставија опремата и започнаа со третман за двете бебиња. „Јас помогнав кога беше потребно, што беше многу малку, и тие сторија прексрасна работа,“ Ден се сеќава. „Штом [опремата за дишење] беше врз девата тие одговорија навистина добри со терапијата, која беше добра за персоналот за да посведочи.“ Речиси 20 сестри и доктори „нервозно и возвудено погледнаа како персоналот успешно ги применува нивните нови вештини. 

 Оовј тренинг продолжува вон завршетокот на конференцијата. Учеснците сега тренираат нивни колеги во деветте установи низ земјата каде што бебиња се раѓаат. Црквата донираше значајна опрема и намирници на системот за здравствена нега да се осигураат на долготраен, постојан поддрживачки надзор. Црквата работи сврзано со УНИЦЕФ и националното Министерство за Здравје да се осигура дека програмата „Тренирај го Тренерот“ има постојано влијание.  

 „Земји насекаде низ светот виделе значајни подобрувања во смртноста на децата и морбидноста додека тие имплементирале овие програми,“ вели Маршиа Бенет, тим лидер на конференцијата со нејзиниот маж, пензиониран анестезиолог Џорџ Бенет. Бенетови беа дел од овој напор од самиот почеток.  

 Црквата спонзорираше Грижа за Мајки и Новороденчиња (ГМН) проекти повеќе од 20 години и е широко гледана како една од водечките снабдувачи на ГМН тренинг во светот. Бенетови, само една од неколкуте вешти целовремени мисионерски двојки водеа медицински тимови за Црквата, водеа програми во повеќе од 20 нации, тренирајќи илјадници даватели на грижа. 

Бенетови гледаат назад на 20 години на мисионерска служба со ништо освен благодарност. “Им беше дадена оваа можност да помагаат да се спасат и подобрат животи на бебиња и мајки низ светот,“ Марша вели, „тоа беше животно искуство.“ 

Патувањето во Црна Гора беше повеќе од една година во процес и не би се случило без поддршка и адвокатство на Ида Фердинанди (УНИЦЕФ) и Милица Дукиќ (Министерство за Здравство на Црна Гора), според Марша Бенет.