Од мала сесија до историски пренос – како Сведоците на Божиќ 2022 – Симболите на Христос се појавија

Минатата година концертот Сведоците на Божиќ  , прозиведен од Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни во Европа, почетно требаше да биде не повеќе од концерт во живо во локален кол во Италија. Всушност, не беше наречен Сведоците на Божиќ воопшто-тоа беше само дарежлива понуда од Греми виолинист Џени Оукс Бејкер да изведе Божиќен концерт покрај нејзиното семејство во Рим за неколку стотици локални светци. Забавно и инспирирачки како што сигурно би било, изгледа да Господ имаше поголеми планови на ум.  

На почетокот на постојаниот Корона вирус, новоповиканиот Претседател на Област Старешина Масимо Де Фео  помисли дека програмата на Џени може да е совршен дар за сите во Европската Област. Ништо помалку од чудо тоа што започна како мал собир се претвори во историски пренос што беше гледан не само во Европа туку низ целиот свет. Сниман во Центарот за Посетители во храмот во Рим и обновената Црква на Нашата Дама во Копенхаген, Данска, Сведоците на Божиќ се карактеризираше со Џени Оукс Бејкер и Семејството од Четворица, Алекс Шарпе, поранешен дел од Келтска Жена, признат Даниски Светец од Подоцнежните Дни глумец Томас Кофод, и завршни коментари од Старешина Де Фео и Претседател Далин Х. Оукс од Првото Претседалство на Црквата. Земјајќи во предвид понизните почетоци и фактот што КОВИД-19 се закануваше да ги затвори прозиводството од почеток до крај, тоа беше чудесен успех.

За писателот, режисер, и продуцент, Брајан Кодреј, како и да е е неизбежен успех кој води до друго прашање: Што може Црквата во Европа да направи следната година да изгради искуство? Кого ќе регрутираат да биде дел од новата екипа? Кои песни ќе ги пејат? Каде би настапувале? Кој би бил наратор? Како може да го направат сценариото интересно? И за крај, како тој може да покани ист дух на концертот пред додека се гради од почетната точка?

Сите овие прашање и повеќе требаше тие да ги решат на почетокот на Јануари оваа година. Со следење на насоките на Господ и движејќи се со вера еден чекор одеднаш, продукцискиот тим зема суштински празен лист и го претвори во Божиќно ремек дело.

Регрутирање на уметници

Од самиот почеток, едно беше јасно - дека концертот треба да се чувствува изразито европски.

Додека околностите во врска со минатогодишниот настан наоравија собирање на вило каков вид на таленти од светска класа импресивно, оваа година, со повеќе време да се подготвиме, екипата сакаше да регрутира тим од цела Европа, што на крај и го сторија.

Користејќи го докажаниот Холивудски пристап на ‘’Витамин Ц’’ односно работејќи со контакти на контакти, тимот од областа се поврза со мрежа на професионални Светци од Подоцнежните Дни изведувачи низ Европа. Ладни повици и непотребни емејли ќе водат до брзи воведи и закажување преку неформални проекти. На восхит на продуцентот, тие наксоро можеа да регрутираат  музичари од разлилни националности и жанрови кои сите, со љубов од Спасителот, го понудија нивното време и таленти бесплатно.

Џек и Марта Тиндејл-Биско (ОК и Шпанија) – Пијанистот Џек Тиндејл Биско студираше музика на три континети и имаше интензивни турнеји низ Европа. Тој е моментално Неограниен Талент на ОК и ДЕБИ Класичен Уметник. Марта е Каталонска пијанистка и педагог. И двајцата предаваат како здружени професори по музика и јазици на Бригам Јанг Унзиверзитетот – Ајдахо пред да се преселат во Лондон.

Весна и Игот Групман (Србија и Украина) – Добитникот на греми виолинист Игор и Весна Групман се сретнаа на Москва Установа и от тогаш имаше неверојатно успешна музичка кариера во изведување, диригирање, и поучување. Тие сега се стационирани во Ротердам, Холандија, каде што Игор служи како главен изведувач за Ротердам Филхармонија и Оркестар а Весна предвата Виола во Установата во Ротердам.

Констанца и Волфганг Гебауер (Австрија и Германија) – И двајцата успешни опера пеачи во сопствено ниво, Волфганг и Констанца првин се запознаа на сцена и оттогаш никогаш не ја напуштија, изведувајќи заедно во опера, мјузикли, и концерти низ Европа.

Наура (Шпанија) – Наура студираше музика на два Шпански инситути и изведуваше во безбројни концерти како соло сопрано, придружувана, помеѓу друфите од Навара Симфонија и Оркестар, како и Бендот Памплонеза

Рут Лоренцо (Шпанија) – Познат далеку за петото место заврши на Х Фактор О.К., Рут имаше успешна соло кариера која се карактеризира со 3 албуми, 4 Шпански турнеји, и збележително, една од најдобрите шпански пласмани на Евровизија.

Алекс Шарпе (Ирска) –Алекс е најдобро познат како член ан Греми номинираната група Келтска Жена и имаше насоки во разновидни мјузикли и соло изведби низ планетата.  

Саломе Моана (Швајцарија) – Имајќи диплома и магистратура од Академијата за Музика во Базел, Швајцарија, Саломе е претстоен импровисзиски џез поп уметник со нејзиниот деби албум во 2020, со планирамо второгодишно ослободување во 2023.

Луис и Пер Хереј (Шведска) – Луи и Пер Хереј се двајца од тројцата членови на машкиот бенд Херејс, кои го осцоија Евровизија во 1984, разгорувајќи со кариера која се состои од 10 студио албуми и огромен турнејски успех.

Избор на Репертоар

Додека минатогодишната програма главно вклучуваше инструментални нумери, оваа година акцентот беше ставен на изведување на инструментални и вокални нумери. До овој крај, продукциската екипа со помош на Џени Оукс Бејкер, примарниот изведувач од минатогодишниот концерт, кој е партнер со композиторот кој е освојувач на награда Курт  Бестор да создадат нови аранжмани од возљубениот Европски Божиќни песни кои ќе се одразат на уникатните теми на концертот.

Вовед: Оркестар

  • Tu Scendi Dalle Stelle: Наура
  • Nu Tändas Tusen Juleljus: Херејс
  • O Tannenbaum: Гебауерс
  • Holly & Ivy: Саломе
  • O Come All Ye Faithful: Тиндејл-Биско
  • Carol of the Bells: Групманс
  • Joy to the World: Рут
  • In the Bleak Midwinter: Алекс
  • Finale: O Holy Night with Everyone

Кога се прашуваат изваедувачите на нивниот најомилен дел од концертот, повеќе од еден го споменаа оригиналниото аранжман на Бестор на Божиќниот класик О Света Ноќ. Околу ова, признатиот пијанист Џек Тиндејл Биско додаде дека, “Наша надеж е дека оние кои слушаат, особено овој последен број, и (оние) од нашата вера и многу други наши пријатели таму, може да бидат транспортирани можеби да почувсвуваат повеќе почит за таа света ноќ во историјата на човештвото, да осеќаат повеќе светлина како влегува во нивните души и срца додека мислат за дарот на Спасителот, и на крај се чувствуваат повеќе љубов додека размислуваат за суштината на Божиќната сезона; благодарност и давање.”

Пронаоѓање на Локација

Понакогаш, вистнскиот пат се покажува само после иницилајното чекор во непознатото е направен. Таков беше случајот со годинешниот концерт. Идејата беше да се бара место кое ќе ги обедини гледачите на Исусовото време преку урнатините на тамошната Римска империја, но многу од повеќе познатите италијански места беа за жал недостижни поради цената. Додека екипата беше регрутирана, Кордреј беше претставена на Рут Лоренцо, една од најсветлите ѕвезди на Шпанија, која го претстави на УНЕСКО Место на Светско Наследствто  во Мерида, Шпаноја, која ги содржи урнатините на Рмскиот провинцијален град воспоставен само 25 години пред раѓањето на Христос. После неколју говори, админстрацијата дозвол снимање со позадина на Римската архитектура овој изминат Оквомври.

За ова околина, солистото Алекс Шарпе додаде, околината на Римскиот Амфитеатар во Мерида, Шпанија го одземаше здивот, и веднаш ме пренесе назад во времето, да с ебиде на таа сцена и да се пее под ѕвездите ми помогна да сватам дека Марија и Јосиф на таков скормен оклина го извеле Спасителот на овој свет и очекувањето на надеж во воздухот.

Раскажување на Приказната за Божиќ

Минатогодишниопт концерт беше прекстансо раскажан од данскиот изведувач Томас Кофор, кој претходного отсликуваше светата улога на Исус Христос во Црковната продукција Заветите. Барајќи женски вокал сега наоколу, продукциската екипа можеше да регрутита таленти на ниту еден друг туку Савана Стевенсон од ОК., кои многу црковни членови можат да ја препознаат како актерка која ја глумеше Марија, мајката на Христос, во Библиските Видеа на Црквата на Исус Христос. Стевенсон, Кордреј кажа, донесе топлина и професионализам на улогата на наратор.

Врз додадвање на талентите на Стивенсон, продуксциоскиот тиме на областа започна да бара локации во Обединетото Кралство каде што екипата може да ја сними нарацијата. Додека ја бараа совршената улица од Викторијанска ера, локалните Црковни членови го предложија Чарлс Дикенс Музејот во Лондон. За сценариото на Кордреј, ова се докажа дека е промена додека ја препозна можноста да се повлече од можноста на класичната приказна на Дикенс Божиќна Песна во неговото пишување. После се, според Кордреј, Јасно е дека патувањето на Скруџ е духовно и дека тој учи да стане повеќе Христоли. Зарем тоа не е тоа што сите го сакаме?

Продукцискиот тим исто така имаше идеја порано да земе во предвид колку разни карактеристики на Божиќ кои често се сметаат за светски (н.п: Божиќни дрва, слатки, ѕвона, чорапи, свети гранки итн.) всушност сите поврзуваат со Христос. Ова идеја беше спреведена до крајот, оттука појавувањето на многу од овие симболи во програмата и променетото име Сведоци на Божиќ – Симболи на Христос.

Искусивајќи го Духот на Божиќ преку музика

За продуцентите да се фати вистинскиот дух кој придружува инаугирална Сведоци на Божиќ концерт за среќа не би докажало тешко – додека концертот се фокусира на вистинска причина за сезоната: Исус Христос. [Бог] даде божествена искра на шоуто, опера пејачката Констанца Гебауер дополни, за сите, без разлика на позадина, националност, или религиска поврзаност да го почувствуваат

Во Новиот Завет, Матеј пишува, “Кога двајца или тројца се собрани во мое име, таму сум и јас на среде нив.” (Мат 18:20) За Сведоци на Божиќ – Симболи на Христос, многу Светци се собраа во Негово име—од продукциската екипа до актерите, се до сите преведувачи кои го направија концертот достапен на 31 различни јазици.

Дека тие најмалку со еден глас, Исус Христос беше на среде нив за време на уникатна продукција.

Како да гледате

Сцедоци на Божиќ – Симболи на Христос ќе се емитува во живо на Декември 11, 2022 во 6 часот попладне. Ќе биде достапно на официјалниѕте црковни канали, вклучувајќи: БидетеСветлинаНаСветот.орг, Обласната страница за земјата, YouTube и Facebook се до средина на Јануари 2023.

До оваа програма, ќе постојат активности за деца и нивните семејства, на БидетеСветлинаНаСветот.орг.

Понатамошен материјал вклучува и Божиќен календар со служба, постери, картички, и промотивни видеа кои наскоро ќе бидат достапни на БидетеСветлинаНаСветот.орг.