Порака за лидерство во Областа

Подготовка за слушање на Апостолите и Пророците

Кога се подготвуваме со благодарност и со радосно исчекување условувајќи ги нашите срца Господ да го земе и да го запечати за Неговите дворови погоре, Генералните конференции можат да станат едни од најголемите периоди во годината.

Подготовка за слушање на Апостолите и Пророците
Старешина Џоп Бум, Холандија
Старешина Џоп Бум, Холандија Област Седумдесет, Област Централна Европа

Во нашето мултикултурно семејство, обилно ги славиме сите англиски, ирски и холандски национални празници. Мојата сопруга, Кирсти, сака целосно да оди на украси и традиционална храна за Ноќта на вештерките, Синтерклас, Божиќ и многу повеќе, а нашите деца и нивните пријатели го сакаа тоа!

Една вечер Кирсти и јас разговаравме како би можеле да создадеме слично искуство за нашите деца за време на Генералната конференција. Решивме да ги воведеме домашните кроасани со шунка и сирење како храна по избор на Генералната конференција. Подготвивме боенки со теми од евангелието и игри со зборови кои ќе им помогнат да бидат вклучени во конференциски разговори. Утрото на конференцијата ќе бидеме облечени во нашата најдобра облека. Но, имавме и многу перници и пријатни ќебиња од кои децата можеа да градат тврдини за перници и шатори за да се чувствуваат безбедно, сигурно и сакано. Уживавме во гледањето на Конференцијата како семејство и уживавме во инспирираните пораки од црковните водачи додека мирисот на свежо печените кроасани го исполнуваше нашиот дом. Помладите деца добија многу пофалби што седеа на една сесија на Конференцијата. Додека ние очекувавме малку повеќе од нашите постари деца како што одминуваше времето, возбудата поради Генералната конференција ни донесе на сите толку многу радост. Сега сме баби и дедовци, сакаме да добиваме слики од нашите внуци преку социјалните мрежи со слично искуство на конференција.

King Benjamin

Кога го читаме обраќањето на кралот Бенјамин и како луѓето се подготвувале да ги слушнат неговите зборови (1)), можеме да научиме најмалку три многу важни работи. Прво, беше упатена покана низ целата земја, слично како што ни е упатена покана да дојдеме и да ги слушаме нашите црковни водачи денес. Може да се запрашаме; „Како можам да се осигурам дека ќе помогнам да ја упатам оваа покана до сите членови на моето одделение, па дури и до моите соседи и пријатели кои не се членови? Второ, читаме дека имало собир. Денес може да се собереме како семејства или групи во нашите домови или куќи за состаноци. Господ рекол: „Зашто, каде што двајца или тројца се собрани во мое име, таму сум и јас меѓу нив.“ (2) Има таква сила во честото собирање. (3) И на крај, тие беа фокусирани околу храмот и се поставија да ги слушнат зборовите на спасението. Може ли да предложам да се обидеме да го сториме истото? Храмот е местото каде што се спојуваат небото и земјата, засолниште од бурите што беснеат во светот во кој живееме и каде што можеме да ги условиме нашите срца и умови за она што е од вечна последица. Колку е одличен начин да присуствуваме во Господовиот дом и да се занимаваме со работа за семејната историја е да ги подготвиме нашите срца и умови и да бидеме духовно поускладени за да го примиме словото Божјо преку устата на Неговите слуги.(4) Старешина Роберт Д. Хејлс рекол „Ви ветувам во Негово име дека ако се молите со искрена желба да го слушнете гласот на вашиот Небесен Татко во пораките на оваа конференција, ќе откриете дека Тој зборувал за да ви помогне, да ве зајакне. и да те одведе дома во негово присуство.” (5)

Сведочам дека тоа е вистина. Кога се подготвуваме со благодарност и со радосно исчекување условувајќи ги нашите срца Господ да го земе и да го запечати за Неговите дворови погоре (6), Генералните конференции можат да станат едни од најголемите периоди во годината. Дури и незаборавно време да се собереме со семејството и пријателите и да се чувствуваме привилегирани да слушаме од нашиот пророк, апостоли и други општи авторитети кои подготвуваат инспирирани пораки за да ги благословат нашите животи. Ќе стане прекрасна прослава, која ќе го промени животот, да добиеме лично духовно водство и да ја зајакнеме нашата вера во Господ Исус Христос.


1. Мосија 2:1, 5-6
2. Матеј 18:20
3. Морони 6:5
4. Д и Ц 1:38
5. Октомври 2013 Генерална конференција, сабота утринска сесија
6. Химна, „Come Thou fount of every blessing“ Музика: Џон Вајт 1770-1858 и текст: Роберт Робинсон 1735-1790