Ле Шесне-Рокенкорт, Франција и Минхен, Германија

Служење на Апостолите во Европа Моменти на Братство и Служба

“Моето срца се радува кога помислувам како ... сите овие земји во Европа обезбедуваат услуги за бегалци на семејства за мајки и деца...” 

Старешина Роналд А. Расбанд од Кворумот на Дванаесете Апостоли од Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни е на Априлско патување за служење во Франција, Германија, Ерменија и Јужна Африка. Тој ја идолжува раката на пријателство на соседите на Црквата и поставува пример на Христолика служба за бегалци и жртви на катастрофи и конфликти.

Старешина Расбанд и неговата жена, Мелани, патуваа низ патеките на Париз Храмот во Франција во Петок, 14 Април, 2023, во Ле Шесне-Рокенкорт.
Старешина Расбанд и неговата жена, Мелани, патуваа низ патеките на Париз Храмот во Франција во Петок, 14 Април, 2023, во Ле Шесне-Рокенкорт.

ФРАНЦИЈА

Прва станица во служењето на Старешина Расбанд беше Ле Шесне-Рокенкорт, Франција, местото на Црквата во Парис, Храмот во Франција. Тој таму се сретна со Француски новинар и објасни неговите одговорности како специјален сведок на Исус Христос. Тој сподели еден примерок од тоа што тој опиша како една од најценетите поседи, Книгата на Мормон – Уште Едно Сведоштво за Исус Христос.

После тој топло ги пречека во Ле Шесне-Рокенкорт Мајорот Ричард Делепиер, претставувајќи му на него копија од Книгата на Мормон исто така. Мајорот Делепиер ја изрази неговата воодушевеност за храмот и неовите архитектски изработки и земјишта. Тој кажа дека светата зграда станала дел од поголема заедница, Тој исто изрази желба да заштити религиозни слободи во јужната сфера како дел од неговите мајорски одговорности.

Старешина Роналд А. Расбанд од Кворумот на Дванаесетте Апостоли споделува една копија од Книгата на Мормон со Ричард Делепиер, мајор на Ле Шесне-Рокенкорт, во Сабота, Април 15, 2023. Нивната средба беше одржана во центарот за посетители во Париз Франвускиот Храм.
Старешина Роналд А. Расбанд од Кворумот на Дванаесетте Апостоли споделува една копија од Книгата на Мормон со Ричард Делепиер, мајор на Ле Шесне-Рокенкорт, во Сабота, Април 15, 2023. Нивната средба беше одржана во центарот за посетители во Париз Франвускиот Храм.

Како одговор на тоа, Старешина Расбанд кажа дека тој беше благодарен за поддршката на мајорот за сите вери, вклучувајќи ја и Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни.

„Тој е голем пријател на Црквата“, Старешина Расбанд кажа. „Всушност, во еден момент при нашето интревју, Јас реков ти треба да бидеш портпарол на Црквата. Тој беше толку љубезен и дарежлив во неговите коментари со учеството на Црквата во неговиот град.“

Во прилог на средбата со неговите лидери, Старешина Расбанд служеше на илјадници членови и мисионери низ целиот свет за викендот, на неколку состаноци. Тој ја сподели со нив неговата и љубовта на Сестра Расбанд, каде што тој за неколку години успел да менаџира бизнис во Риберкорт во северот на Парис, и подоцна како Генерална Власт служеше во Европското Централно Претседателство на Област, кое е надлежно за Црковните операции во Франција.

Старешина Риналд А. Расбанд зборува за време на една специјална сесија за црковни членови во Ле Порт-Мерли, Франција, во Недела, Април 16, 2023. Повеќе од 2000 луѓе се собрале во Пирамида Конгрес Центарот да слушнат за Старешина Расбанд.
Старешина Риналд А. Расбанд зборува за време на една специјална сесија за црковни членови во Ле Порт-Мерли, Франција, во Недела, Април 16, 2023. Повеќе од 2000 луѓе се собрале во Пирамида Конгрес Центарот да слушнат за Старешина Расбанд.

Апостолот сподели дека фокусот на неговата служба до Црковните членови е доведување на тројна порака од Претседателот на Црквата Расел М. Нелсон: „Јас ќе им кажам три нешта секоја средба: Многу гу љубиме. Два: Им се заблагодаруваме за се што прават да ја изградат Црквата на Господ и Неговото Царство. И трето: Потребни сме им.“

ГЕРМАНИЈА

Старешина Расбанд и неговата втора станица беше Минхен, Германија, каде што тој се сретна со 170 Црковни целовремени мисионери во Германската Алпин Мисија, која се служи во Јужна Германија, Австрија и Швајцарија.

После обраќањето на мисионерите, Старешина Расбанд ги одведе надвор, во три големи шатори. Внатре, тој стоеше рамо до рамо со нив, собирајќи и пакувајќи 2532 кутии за хигиена. Други мисионери ги наполнија нив во еден комерцијален камион, каде што им помагаат на преживеани од земјотреси во Турција и Сирија. Црковните членови во Франкфурт, Германија зона го копираа Минхенскиот проект, собирајќи уште 2500 кутии за хигиена.

Старешина Роналд А. Расбанд од Кворумот на Дванаесетте Апостоли зборува до мисионерите на Парис Француската Мисија во Сабота, Април 15, 2023, во Версај, Франција. Старешина Расбанд им покажа на мисионерите негова лична копија од Книгата на Мормон, која тој ја користеше како млад мисионер кој проповеда во Њу Јорк Сити од 1970 до 1972.
Старешина Роналд А. Расбанд од Кворумот на Дванаесетте Апостоли зборува до мисионерите на Парис Француската Мисија во Сабота, Април 15, 2023, во Версај, Франција. Старешина Расбанд им покажа на мисионерите негова лична копија од Книгата на Мормон, која тој ја користеше како млад мисионер кој проповеда во Њу Јорк Сити од 1970 до 1972.

“Ние ги доставуваме до Турскиот конзулат за тие да можат да бидат испратени до места каде што се најпотребни„ Старешина Расбанд објаснуваше. “До денес, Црквата беше допринесувала 13.5 милиони американски долари за финансирање и добра за помош да се помогне при овој напор за помош. Ова не навраќа на нашето верување за грижење за децата на Небескиот Отец.”

Старешина Расбанд се поврза дека во Турција, Црквата на Исус Христос на Светците на Подоцнежните Дни рабори со АФАД (национална агенција за менаџирање на катастрофа) да достави 50000 кутии со храна и 50000 кутивчиња за хигиена на погодените семејства. Доприносите на Црквата исто вклучуваат шатори, ќебиња, медицинска помош, предмети за детска грижа, колички, генератори, печки и палта, како и четири мобилни медицински клиники за клучнуи локации за катастрофа.

Старешина Роналд А. Расбанд и неговата жена, Мелани, ги поздравуваат младите Светци од Подоцнежните Дни кои служат во Алпин Мисија на Германски во Минхен на 17 Април, 2023.
Старешина Роналд А. Расбанд и неговата жена, Мелани, ги поздравуваат младите Светци од Подоцнежните Дни кои служат во Алпин Мисија на Германски во Минхен на 17 Април, 2023.

Во соработка со Католичките Служби за Помош и Спасете ги Децата, Црквата на Исус Христос работи да се обезбеди поправки на домови, служби за заштита на деца и психолошка грижа за тие загрозените. Проекти за Помош се на пат да бидат комплетирани преку Развиток на Адвентисти и Агенција за Помош (АДРА), Проект НАДЕЖ, МедГлобал, И Рахма ВорлдВајд. Слични настојувања во Сирија се спроведени преку Интернавионалните Медицински Групи, Групи за Милост, АДРА, ШелтерБокс, ГРИЖА и НуДеј Сирија.

Старешина Расбанд објасува дека Европските Светци од Подоцнежните Дни исто така воделе до хуманитарен одговор на воениот конфликт во Украина и сега Турско/Сириските земјотреси. Нивните напори опфаќаат широк распон на активности за служна, вклучувајќи постојани месечни пратки за помош во Украина.

Старешина Роналд А. Расбанд од Кворумот на Дванаесетте Апостоли ги собира кутивчињата за хигиена за куќата за средба во Минхен Германија на 17 Април, 2023. Стоејќи при него како млад мисионер доброволец, Худсон Верлих, кој е нивен внук служејќи во Алпин Мисија на Германски.
Старешина Роналд А. Расбанд од Кворумот на Дванаесетте Апостоли ги собира кутивчињата за хигиена за куќата за средба во Минхен Германија на 17 Април, 2023. Стоејќи при него како млад мисионер доброволец, Худсон Верлих, кој е нивен внук служејќи во Алпин Мисија на Германски.

“Моето срца се радува кога помислувам како ... сите овие земји во Европа обезбедуваат услуги за бегалци на семејства за мајки и деца...,” кажа Старешина Расбанд.

Повеќе од 170 млади и возрасни мисионери од Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни се собраа во Минхен да ги соберат кутивчињата за хигиена на 17 Април, 2023.
Повеќе од 170 млади и возрасни мисионери од Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни се собраа во Минхен да ги соберат кутивчињата за хигиена на 17 Април, 2023.

Тој ги праша мисионерите да изразат нивна благодарност за Црковни членови кога тие заминуваат во Минхен да се вратат на нивното локално собрание: “Кога одите назад во вашите гранки и вашите оддели, вие кажете им дека јас ја споделувам мојата љубов и ценење за нив долго време.”

Еден млад мисионер се пријавил доброволно од Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни кој се отпакува од облеките за ставање во на кутивчиња со хигиена во Минхен на 17 Април, 2023, Повеќе од 2500 кутивчиња за хигиена беа собрани за жртвите од земјотресот во Турција и Сирија.
Еден млад мисионер се пријавил доброволно од Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни кој се отпакува од облеките за ставање во на кутивчиња со хигиена во Минхен на 17 Април, 2023, Повеќе од 2500 кутивчиња за хигиена беа собрани за жртвите од земјотресот во Турција и Сирија.

Следејќи ја неговата служба во Германија, Старешина Расбанд патува во Еременија.