Старешина и Сестра Соарес служат во Португалија, земја на нивното потекло

Брачниот пар претседаваше со Португалската Порто мисијата  од 2000 до 2003

Старешина Улисес Соарес и неговата сопруга, Росана, се вратија во Португалија оваа недела за прв пат откако ја водеа Португалската Порто мисија пред две децении. Нивната четиридневна посета беше можност да се потсетиме, да им служат на 45.000 Светци од Подоцнежните Дни во земјата и да ја продлабочат нивната меѓусебна поврзаност со оваа земја на нивните предци.

Старешина Улисис Соарес и неговата сопруга, сестра Росана Соарес, во градините на  храмот Лисабон на Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни, 11 септември 2022.
Старешина Улисис Соарес и неговата сопруга, сестра Росана Соарес, во градините на храмот Лисабон на Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни, 11 септември 2022.

„Отсекогаш сонував за денот да се вратам овде и да го почувствувам истото чувство што го имав кога бев претседател на мисијата“, рече старешината Соарес, по потекло од Бразил. „Но денес е многу повеќе. Тоа е нешто што не можам да го опишам, да го видам единството што е воспоставено овде меѓу членовите, меѓу Црквата и меѓу водачите на Црквата“.

„Се чувствувам како дома“, додаде Сестра Соарес. „Прекрасно е да се вратам затоа што имам португалска крв во вените/моите вени“.

Старешина Улисес Соарес од Кворумот на Дванаесетте апостоли им зборува со светиите од подоцнежните дни и пријателите на верата/соверниците собрани на специјална конференција (група конгрегации) за време на четиридневната посета на службата во Португалија со неговата сопруга Росана, 8 септември - 11, 2022
Старешина Улисес Соарес од Кворумот на Дванаесетте апостоли им зборува со светиите од подоцнежните дни и пријателите на верата/соверниците собрани на специјална конференција (група конгрегации) за време на четиридневната посета на службата во Португалија со неговата сопруга Росана, 8 септември - 11, 2022

Старешина и Сестрата Соарес тргнаа на својата мисија летото 2000 година. Нивните три деца беа на возраст од 13, 9 и 5 години. Велат дека семејството доживеало чуда. Нивните деца најдоа пријатели, љубов и семејство.

„Беше прекрасно затоа што нашите деца се сложуваа толку добро“, рече Сестра Соарес. „Тие сакаа да бидат тука, и ги сакаа луѓето, децата, училиштето, децата на Црквата. Тоа беше прекрасно.'

И Старешина Соарес дозна нешто повеќе за неговото португалско потекло.

Сестра Росана Соарес им зборува на членовите и пријателите на верата собрани за време на  специјалната конференција во рамки на колот за време на четиридневната службена посета на  Португалија со нејзиниот сопруг, Старешина Улисес Соарес од Кворум на Дванаесетте Апостоли, 8-11 септември , 2022.
Сестра Росана Соарес им зборува на членовите и пријателите на верата собрани за време на специјалната конференција во рамки на колот за време на четиридневната службена посета на Португалија со нејзиниот сопруг, Старешина Улисес Соарес од Кворум на Дванаесетте Апостоли, 8-11 септември , 2022.

Еден ден, откако зборуваше за неговото сеемјно потекло на една конференција во склоп на округот, во Коимбра (градот каде што е роден еден од неговите дедовци), еден генеалошки ентузијаст го праша Претседателот Соарес за името на неговиот дедо. Неколку месеци подоцна, човекот му презентира на идниот Апостол стотици имиња на неговите предци кои живееле помеѓу 1600-тите и 1800-тите. Имињата потекнуваат од записите што не се достапни во Бразил.

Старешина Соарес, кажа дека овој неочекуван подарок,  го следеле португалските светци кои ги донеле овие имиња во домот Господов во Мадрид, Шпанија. Таму, во име на тие стотици луѓе, (п)осветените членови на Црквата ги извршија  светите церемонии(обреди) за кои Црквата на Исус Христос верува дека ќе ги обединат семејствата засекогаш.

Ова, го покажа големото срце на португалскиот народ, рече Апостолот..

Едно семејство присуствува на конференцијата на кол во Лисабон, Португалија, неделата на 11 септември 2022 година, за време на посетата на Старешината Улисес Соарез и неговата сопруга, Росана, и други водачи на Црквата.
Едно семејство присуствува на конференцијата на кол во Лисабон, Португалија, неделата на 11 септември 2022 година, за време на посетата на Старешината Улисес Соарез и неговата сопруга, Росана, и други водачи на Црквата.

„Тие се отворени за меѓусебна помош и поддршка“, вели тој. „Овој човек дојде кај мене без никакво барање, но се обидуваше да ја сподели својата љубов со мене преку неговата работа за семејната историја. … Тоа беше едно од големите чуда што ги доживеавме овде во оваа држава“.

Старешина Соарес рече дека кога емигрирале во Бразил, неговите баба и дедо ги донеле своите португалски традиции со себе. . Една од овие традиции беше честото собирање со семејството во која било пригода.

Старешината Улисес Соарес од Кворумот на Дванаесетте Апостоли е интервјуиран од локална ТВ екипа за време на четиридневната службена посетана Лисабон, Португалија, неделата 11 септември 2022. Ова е прв пат во повеќе од две децении Старешина Соарес и неговата сопруга Росана, да се вратат во Португалија откако претседаваа со мисијата во Португалија, Порто, во 2003 година.
Старешината Улисес Соарес од Кворумот на Дванаесетте Апостоли е интервјуиран од локална ТВ екипа за време на четиридневната службена посетана Лисабон, Португалија, неделата 11 септември 2022. Ова е прв пат во повеќе од две децении Старешина Соарес и неговата сопруга Росана, да се вратат во Португалија откако претседаваа со мисијата во Португалија, Порто, во 2003 година.

„Беше убаво да се види како моите баба и дедо ја задржаа својата култура да се прегрнуваат и да се поддржуваат едни со други дури и надвор од нивната земја“, рече Старешината Соарес. „Тие ја направија својата мала земја таму во Бразил. И така пораснав. Така бев воспитан од моите родители кои ми го донсоа овој дел од културата  на моите баба и дедо“.

Родителите на Старешина Соарес се приклучиле на Црквата на Исус Христос во 1965 година, кога тој имал 6 години. Без преселбата на неговите баба и дедо во Бразил, Старешина Соарес можеби никогаш нема да се сретнел со Црквата се до1975 година, кога таа била основана во Португалија.

Старешина Соарес им дава заслуга на своите баба и дедо по мајка, христијани од друга вера, што го негувале  верното срце на неговата мајка што ја подготвило да стане Светица од подоцнежните дни.

Старешина Улисес Соарес од Кворумот на Дванаесетте Апостоли ги поздравува семејствата во капелата во близина на храмот Лисабон, во Португалија за време на четиридневната службена посета на Португалија, на 9 септември 2022 година.
Старешина Улисес Соарес од Кворумот на Дванаесетте Апостоли ги поздравува семејствата во капелата во близина на храмот Лисабон, во Португалија за време на четиридневната службена посета на Португалија, на 9 септември 2022 година.

„И сега сум овде, назад во оваа прекрасна земја каде што е роден мојот дедо, споделувајќи го моето сведоштво за евангелието на Исус Христос со овој прекрасен народ“, рече тој.

На оваа значајна службена посета, Соарезите, придружувани од други црковни водачи, ги допреа срцата на многу светци од подоцнежните дни и пријатели од верата на спацијалните средби со млади самохрани возрасни лица и мисионерите.

„Се поврзавме со нашите семејни корени овде; нашите баби и дедовци од двете страни, и од мојата и од страната на мојата сопруга, беа Португалци“, им објасни Старешина Соарес на групата млади луѓе. Во духот на светското културно единство, Старешината Соарес насмеано рече: „Сега можете да кажете дека еден од Апостолите на Исус Христос е Португалец затоа што јас добив португалско државјанство пред три години. Значи, сега сум вистински Португалец“.

Старешина Улисес Соарес живеел со своето семејство во градот Порто од 2002 до 2003. Тие служеа како водачи на Португалската Порто мисија.
Старешина Улисес Соарес живеел со своето семејство во градот Порто од 2002 до 2003. Тие служеа како водачи на Португалската Порто мисија.

На завршниот состанок што им беше емитуван на конгрегациите/собранијата низ целата земја и на островската држава Зеленортски Острови, Старешината Соарес поучуваше: „Со сите наши преокупации, со сите предизвици, со сите напади од страна на противникот, како е можно тоа да го преживуваме сето ова, да ги надминуваме предизвиците  и да бидеме среќни? Браќа и сестри, поканата на Спасителот е да ги свртиме нашите срца кон Него. Тоа е начин да се најде среќа во овој живот. ”

Селото Кондеикса, Португалија каде е роден дедото на Старешина Улисес Соарес од Кворумот на Дванаесетте Апостоли. Старешината Соарес вели дека неговиот дедо мигрирал во Бразил, овозможувајќи му на неговото семејство/што му овозможило  неговото семејство да дознае заевангелието на Исус Христос. Фотографијата е направена саботата на  10 септември 2022.
Селото Кондеикса, Португалија каде е роден дедото на Старешина Улисес Соарес од Кворумот на Дванаесетте Апостоли. Старешината Соарес вели дека неговиот дедо мигрирал во Бразил, овозможувајќи му на неговото семејство/што му овозможило неговото семејство да дознае заевангелието на Исус Христос. Фотографијата е направена саботата на 10 септември 2022.

Старешината и сестрата Соарес рекоа дека биле трогнати од топлото добредојде што го довбиле и се радуваат на силата и верата што ја затекнале помеѓу  нивните Португалски браќа и сестри.

„[Ние] секогаш се молиме евангелието да дојде насекаде на оваа земја“, рече сестра Соарес. „Секогаш се молам таа навистина да стигне до сите делови на Португалија, за да сите луѓе ја имаат истата привилегија што ја имаме ние, да се слушне и да се почувствува/ја слушаме и почувствуваме убавината на евангелието. Имаме храм во Португалија, а ова е еден од најголемите благослови што можеме да го имаме“.