Клучни зборови

Старешина Патрик Кирон повикан во Кворумот на дванаесетте апостоли

Старешина Патрик Кирон е најновиот член на Кворумот на дванаесетте апостоли на Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните дни. Тој беше повикан во четврток, 7 декември 2023 година, и беше ракоположен подоцна истиот ден од Претседателот Расел М. Нелсон и другите членови на Првото претседателство и Кворумот на дванаесетте апостоли.

Plaku Patrik Kirën
Старешина Патрик Кирон.

„Повикот кон светото апостолство е сведоштво за светот на божественоста на Господ Исус Христос“, рече претседателот Расел М. Нелсон, во времето на неговиот повик да служи во тоа својство во 1984 година.

Покрај нивната примарна одговорност да бидат специјални сведоци на Христовото име низ целиот свет, овие апостоли имаат значителни административни одговорности во надгледувањето на работата и развојот на глобалната Црква. Кворумот на дванаесетте апостоли е второто највисоко претседавачко тело во владата на Црквата. Тие служат под водство на Првото претседателство, кое го вклучува претседателот на Црквата и двајца советници.

Старешина Кирон, кој служеше како постар претседател на Претседателството на Седумдесетте од август 2020 година, го пополнува празното место создадено со смртта на претседателот М. Расел Балард, кој почина во неделата, 12 ноември 2023 година. Британскиот и ирскиот државјанин беше Генерална Власт од 3 април 2010 година.

„Овој свет повик е толку многу застрашувачки и понизен за мене“, рече Старешина Кирон. „Ќе треба да ја полагам целата моја доверба во Спасителот додека се трудам да станам она што Тој му треба и да го споделам моето сведоштво за Неговата љубов и светлина. Изобилството и благодатта на Исус Христос донесоа неизмерна радост во мојот живот, како и исцелувачки мелем во време на искушение. Го сакам. Ќе се трудам да му служам најдобро што можам“.

Старешина Кирон (62) израснал во Обединетото Кралство и на Блискиот Исток, каде што неговиот татко работел во одбранбената индустрија. На 10-годишна возраст, тој посетувал интернат во Англија, додека неговите родители останале во Саудиска Арабија. Значајното судење на таа разделба поттикна трајни согледувања и чувствителности кои дојдоа да ја одбележат неговата служба.

„Се разбира, на толку многу начини сите сме далеку од дома“, Старешината Кирон еднаш ги поучуваше студентите од Универзитетот Бригам Јанг. „Метафората овде со нашиот вечен дом е јасна. … Нашиот Вечен Отец не дозволи никој од нас да го напушти домот, да го напушти Неговото присуство, без можност да пристапиме до Неговата љубов и Неговото водство – секој ден од нашиот живот“.

Во својот возрасен живот, Старешина Кирон живеел и работел во Обединетото Кралство, Саудиска Арабија и Соединетите Американски Држави во низа индустрии, вклучително и водење на сопствена комуникациска консултантска компанија.

Старешина Кирон првпат дошол до разбирање за Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните дни кога живеел во Калифорнија со семејство од Светци од Подоцнежните дни. Тој рече дека „живееле радосно постоење засновано на службата“. Неколку години подоцна се сретна со мисионери на улица во Лондон и на крајот се крсти на Божиќ во 1987 година.

Две години по неговото крштевање, Старешината Кирон ја запозна Џенифер Хулм, студентка на Универзитетот Бригам Јанг во Прово. Таа беше во посета на Лондон на шестмесечно студирање во странство. Двојката се венчаше во храмот во Калифорнија во Оукленд во 1991 година, а потоа живееше во Англија 19 години пред да се пресели во Јута кога беше повикан како Седумдесет од Генерална Власт. Тие имаат четири деца: Шон (кој починал во детството), Елизабет, Сузана и Ема.

Пред неговиот повик како Општа власт, црковните задачи на Старешината Кирон вклучуваа Седумдесеттe на областа, Претседател на територија и Претседател на гранка.

Старешина Кирон ќе се одржи на генералната конференција во април 2024 година.