Светците од Подоцнежните Дни помагаат да се служат топли оброци во Добротвотната кујна во Рим

Повеќе од триесет години, Скалабринската парохиска добротворна кујна наречена Парохија дел Сантисмус Реденторе во Рим, служи топли оброци за бездомните и ранливи членови од нивната локална заедница.

Локалните парохјани собираат парчиња храна од локалните продавници и донации на приватни лица. Со помош на волонтерите, пет дена во текот на неделата, приближно 150 луѓе се услужени и уживаат топол оброк еднаш неделно.

Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни донира средства да се дополни она што е потребно за да се обезбедат овие оброци. Мисионерите и членовите на Црквата на Светците од Подоцнежните Дни волонтираат за да се подготви трпезаријата и да се служи по еден оброк секоја недела. Тие ги поздравуваат посетителите, служат оброци, и потоа помагаат да се расчисти.

Во текот на Божикната сезона, членовите на Црквата на Светците од Подоцнежните Дни и Мисионерите дадоа малку повеќе. За возрасните, подготвија торби со подароци што содржат грејачи за врат, чоколадни барови, други ситни бомбони, и пакетче бисквити. Секое дете доби торба за повеќекратна употреба наполнета со играчки и бомбони.

Марио Паолети, волонтер во добротворната кујна вели, „Во земјотресот од 2016 и јас ја посетував кујната, како настрадан. Изгубив сė. И тоа е причината поради која сакам да давам.“

Кога прашав зошто тој волонтираше во Народната кујна, Алдо, помагач таму рече, „Сакам да им помагам на другите луѓе. Сакав да бидам готвач. Ова ми дава некаква занимација. Знам дека е тешка работа, но кога ќе се вратам дома, се чувствувам убаво.“ Тој објасни дека секој може да ја премине линијата на невработен. „Ја губиш работата, брзо преминуваш на другата страна“.

Ефан Џонсон од Гана е еден од посетителите кој добивал топли оброци во добротворната кујна. Серија на трагедии го донела во Италија како бегалец. Ефан и е благодарен на добротворната кујна и на Црквата на Исус Христос на Светците од Подоцнежните Дни за нивната поддршка. Кога Ерфан добива леб со неговите оброци, го чува за да јаде за време на викендот. Во неделите тој јаде леб и се моли за да му се заблагодари на Бога што има што да јаде. Ерфан спие на земјата. Постои скришно место каде нема ветер и дожд. Тешко е за старец да спие на земјата, но полесно е кога не си гладен.

Благодарение на тековните донации и вклученоста на волонтерите, секојдневните посетители во Добротворната кујна на Скалабринската парохија ќе продолжат да добиваат топли оброци што обезбедуваат издршка за оние кои отпаднале во тешки времиња.